Γίνε #CarettaGuardian

Caretta Guardian

ΓΙΝΕ #CARETTAGUARDIAN

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Η παραλία των Σεκανίων είναι το σημαντικότερο «μαιευτήριο» της χελώνας καρέτα στη Μεσόγειο!

Η χελώνα καρέτα ζει στις θάλασσες της Μεσογείου έχοντας ιδιαίτερη παρουσία στο νησί της Ζακύνθου, όπου αναπαράγεται σε πολλές παραλίες του με σημαντικότερη αυτή των Σεκανίων, που θεωρείται και το μεγαλύτερο μεσογειακό μαιευτήριο caretta - caretta.
Από τις πρώτες στιγμές της ζωής της, η χελώνα καρέτα έρχεται αντιμέτωπη με πολλούς φυσικούς εχθρούς, αλλά ο σημαντικότερος παράγοντας που απειλεί τη ζωή και την ενηλικίωσή της είναι η ανθρώπινη τουριστική δραστηριότητα που υπάρχει πολύ έντονα στη Ζάκυνθο. Η περίοδος της ωοτοκίας της διαρκεί από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, μήνες κατά τους οποίους η επιχειρηματική τουριστική δραστηριότητα και η επισκεψιμότητα τουριστών στις παραλίες ωοτοκίας βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.

ΧΕΛΩΝΑΚΙΑ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ
500 -100
ΦΩΛΙΕΣ ΣΤΑ ΣΕΚΑΝΙΑ

Έτσι, αυτές υποβαθμίζονται σημαντικά με αποτέλεσμα κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός νεογέννητων χελωνών να μην καταφέρει να κάνει το πρώτο του ταξίδι προς τη θάλασσα και τη ζωή αλλά και ενήλικες χελώνες να δυσκολευτούν να βρουν τις απαιτούμενες συνθήκες για τον τοκετό τους ή ακόμα και να τραυματίζονται ή να θανατώνονται από τυχαίες ή ηθελημένες ενέργειες. Η μεγαλύτερη πρόκληση της χελώνας καρέτα στη Ζάκυνθο είναι η επιβίωσή της και πλέον είναι ένα απειλούμενο είδος σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2010).

«Μετά από 30 χρόνια θα γυρίσει στην παραλία στην οποία γεννήθηκε για να γεννήσει τα μικρά της»

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των φωλιών στην παραλία των Σεκανίων.

Οι επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης από τουριστικές επιχειρηματικές μονάδες ή από μεμονωμένους επισκέπτες των παραλιών, είναι σημαντικές και πολυποίκιλες. Οι θαλάσσιες χελώνες μπερδεύουν τα πλαστικά απορρίμματα, ιδιαίτερα τις σακούλες, με μέδουσες, τις τρώνε και αυτό τις οδηγεί σε πνιγμό ή ασιτία.

Πολλές καρέτα τραυματίζονται, συχνά θανάσιμα, από ταχύπλοα σκάφη που κινούνται με μεγάλες ταχύτητες κοντά στις παραλίες ωοτοκίας. Η φωτορύπανση στις παραλίες, δηλαδή οι πηγές φωτός κοντά ή στις παραλίες φωλεοποίησης αποπροσανατολίζουν τόσο τις θηλυκές καρέτα που βγαίνουν στην αμμουδιά για να γεννήσουν όσο και τα νεογέννητα χελωνάκια που παλεύουν να βρουν γρήγορα το δρόμο προς τη θάλασσα.

• Διατάραξη υγείας θαλάσσιων λιβαδιών

Η χελώνα καρέτα αναζητώντας την τροφή της σκάβει και σκαλίζει το βυθό ανακυκλώνοντας σημαντικές θρεπτικές ουσίες για τη διατήρηση ισορροπίας των βενθικών ιζημάτων

• Υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου

Η εξαφάνιση ενός είδους θα διαταράξει ακραία το οικοσύστημα στο οποίο ζει, επηρεάζοντας την ισορροπία επιβίωσης στα είδη της περιοχής.

• Περιβαλλοντική αλλοίωση

Όταν ένα είδος εξαφανίζεται, οι καταστροφικές επιπτώσεις εμφανίζονται σταδιακά στο περιβάλλον. Η τροφική αλυσίδα αλλοιώνεται και διαταράσσεται η συνολική υγεία του πλανήτη μας.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Το WWF Ελλάς για 27 χρόνια προστατεύει την παραλία των Σεκανίων.

Το WWF Ελλάς για 27 χρόνια προστατεύει την παραλία των Σεκανίων ώστε να παραμείνει το σημαντικότερο μαιευτήριο χελώνας καρέτα στη Μεσόγειο, να διατηρήσει το φυσικό της πλούτο, και να μείνει η γύρω περιοχή ανεπηρέαστη από παράνομες ανθρώπινες παρεμβάσεις και πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, εξειδικευμένοι φύλακες του WWF προσέχουν την ευρύτερη περιοχή της παραλίας κατά τη διάρκεια της μέρας ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε παράνομη παρέμβαση σκάφους. Επίσης, ρόλος τους είναι να δράσουν άμεσα σε περίπτωση που παρατηρήσουν φωτιά στη γύρω περιοχή ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Συνεργάτης και σύμμαχος:

Σύμμαχοί μας στο πολυετές έργο στη Ζάκυνθο για την προστασία της χελώνας καρέτα είναι το Εθνικό Πάρκο Ζακύνθου και ο Αρχελλων.

ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑ
promo banner