Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΤΑ

#TIMETOADOPT

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Ο χρόνος τελειώνει για τη χελώνα καρέτα. Οι θαλάσσιες εξορύξεις απειλούν το σπίτι της.

H χελώνα καρέτα είναι ένας πανάρχαιος κάτοικος των ελληνικών θαλασσών. Tο 70 - 80% της ωοτοκίας της στην Ελλάδα γίνεται στις ακτές του Ιονίου και κυρίως στη Ζάκυνθο και στην Κυπαρισσία. Δυστυχώς, οι απειλές που αντιμετωπίζει από απερίσκεπτες ανθρώπινες ενέργειες στις περιοχές που ζει είναι πολλές. Τραυματισμοί από σκάφη αναψυχής, καταστροφή των φωλιών της στα παραλίες φωλεοποίησης αλλά και θανάτωση από ψαράδες είναι μόνο μερικές από αυτές.

ΧΕΛΩΝΑΚΙΑ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ
70-80%
ΤΗΣ ΩΟΤΟΚΙΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Σε αυτές τις ανθρωπογενείς απειλές έρχεται να προστεθεί και αυτή των εξορύξεων πετρελαίου στο Ιόνιο, κάνοντας την ανάγκη για τη δική μας δράση πιο άμεση από ποτέ. Οι θαλάσσιες εξορύξεις πετρελαίου, ακόμα και σε επίπεδο ερευνών θα φέρουν αναπόφευκτα σημαντική ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό της περιβάλλον, κάτι που δεν αποκλείεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χελώνα καρέτα. Ο κίνδυνος πρόκλησης ενός ατυχήματος διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα είναι υπαρκτός και τα χρονικά περιθώρια για να τη σώσουμε από αυτόν στενεύουν.

ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ;

Οι σεισμικές έρευνες που σχεδιάζεται να γίνουν στο Ιόνιο για μελλοντική εξόρυξη υδρογονανθράκων θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ακοή της χελώνας καρέτα λόγω του ήχου τους. Υπάρχει κίνδυνος μόνιμης ή προσωρινής απώλειας της ακοής τους κάτι που θα επηρεάσει πολύ αρνητικά την ικανότητα προσανατολισμού τους στο νερό. Έτσι, οι χελώνες καρέτα θα δυσκολεύονται να μετακινηθούν για την ανεύρεση της τροφής τους ή για την παραλία όπου θα γεννήσουν τα μικρά τους.

ΓΙΑΤΙ

Πρέπει να σταματήσουμε σήμερα την αντίστροφη μέτρηση για τη χελώνα καρέτα.

H χελώνα καρέτα εκτός από ένα αξιαγάπητο είδος, που ομορφαίνει τις θάλασσές μας, είναι και ένας σχολαστικός "καθαριστής" τους αφού τις διατηρεί υγιείς. Ο τρόπος με τον οποίο αναζητά την τροφή της, σκάβοντας και σκαλίζοντας το βυθό διατηρεί την ισορροπία στα βεθνικά ιζήματα. Η παρουσία της στις θάλασσές μας είναι σημαντική για να διατηρηθεί η ζωή σε αυτές!

Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι για αυτό.

WWF Living Planet Report

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

Παλεύουμε να κερδίσουμε τη μάχη με το χρόνο για τη χελώνα καρέτα!

Το WWF Ελλάς για 27 χρόνια προστατεύει την παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο ώστε να παραμείνει το σημαντικότερο μαιευτήριο χελώνας καρέτα στη Μεσόγειο, να διατηρήσει το φυσικό της πλούτο, και να μείνει η γύρω περιοχή ανεπηρέαστη από παράνομες ανθρώπινες και τουριστικές παρεμβάσεις και πυρκαγιές.

Διεκδικούμε να σταματήσουν τα σχέδια για τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο και την Κρήτη. Ήδη δουλεύουμε γι'αυτό και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μαζί με όσους πιστεύουν στο γαλάζιο της θάλασσας και όχι στο μαύρο.

ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ
promo banner

ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ

ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΜΙΑ ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΡΕΤΑ

Μπορείς να σταματήσεις την αντίστροφη μέτρηση για τη χελώνα καρέτα.

ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ

ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ